top of page

Tavoitteena aito sovellus - miten tunnistaa väärennetty profiili netissä?

Updated: Jun 4


AI työkalulla luotu kuva miehestä hölkkäämässä puistossa.


Haluamme Frendiellä luoda aitoja kohtaamisia ja ennen kaikkea pitää käyttäjämme turvassa. Tästä syystä näin #digitaitoviikkona haluamme nostaa esiin digitalisaation ja sosiaalisen median mukana tulleet huijaukset ja väärennetyt profiilit, sekä meidän vinkkimme siihen, minkälaisista asioista väärennetyn profiilin voi tunnistaa.


Mistä ystävyys on tehty? Aidosta yhteydestä, yhdistävistä asioista ja luottamuksesta. Haluammekin rohkaista käyttäjiämme olemaan aidosti omia itsejään, jotta kohtaamiset käyttäjien kesken olisivat aitoja ja näin uusia ystävyyksiä voisi syntyä, kuten Antin ja Juhon ystävyys syntyi Frendiessä. Valitettavasti kaikkien motiivit eivät kuitenkaan aina ole vilpittömiä ja väärennettyjä profiileja voi tulla vastaan netissä kanavasta riippumatta, siis miten tunnistaa väärennetty käyttäjä netissä?


Antti ja Juho tapasivat kaverisovelluksessa.


Tämän vuoden Digitaitoviikon teemana on erityisesti ikääntyvän ja monimuotoistuvan Suomen digiosaamisen tila ja digituen tarve. Internetin yleistymisen ja digitaalisten työkalujen kehittymisen myötä huijaukset ja väärennetyt profiilit ovat kuitenkin kehittyneet huimasti, eikä niiden tunnistaminen ole enää pelkästään ikääntyvän väen haaste.


Tarkastelemme Frendiessä olevia profiileja ylläpidon toimesta aktiivisesti ja käyttäjiemme profiilit ovat lähtökohtaisesti aitoja. Jotta voisimme pitää tilanteen sellaisena, haluamme ennakoivasti auttaa käyttäjiämme tunnistamaan mahdolliset väärennetyt profiilit, jakamalla meidän vinkkimme siihen, minkälaisista asioista ne saattaa tunnistaa.


Mutta miten tunnistaa väärennetty käyttäjä netissä?Profiilikuva 👀

 • Onko kuva liian täydellinen? Monet huijarit käyttävät ammattilaisten ottamia kuvapankkikuvia. Mikäli kuva vaikuttaa epäilyttävältä, sen voi halutessaan tarkistaa esimerkiksi Googlen käänteisellä kuvahaulla, joka näyttää esiintyykö kuvaa muualla internetissä. Tämä paljastaa myös sen mikäli samaa kuvaa on käytetty useammassa eri profiilissa, mikäli kuva on varastettu toisen henkilön sosiaalisen median tililtä.

 • Näyttääkö kuva aidolta, mutta siinä on jotain outoa... Kuva on saatettu tehdä tekoälyllä. Vielä jokin aika sitten AI-generoiduissa kuvissa silmät saattoivat osoittaa hieman eri suuntiin, sormia oli liikaa tai liian vähän ja raajoissa tai taustassa saattoi ilmentyä outouksia. Nykyään tekoälyn rakentamia kuvia on entistä hankalampi tunnistaa, eikä niitä välttämättä tunnista mistään muusta kuin kummallisesta siloitellusta ja muovisesta yleiskuvasta.


Olisitko tunnistanut nämä kuvat tekoälyn tekemiksi? AI generoidut kuvat ovat kehittyneet hurjasti, eikä niitä välttämättä enää tunnista oudoista raajoista tai ylimääräisistä sormista. Niissä on kuitenkin usein muovinen yleisilme ja outo pehmeys, aivan kuin kaikki olisi ylisiloiteltu.Profiilin tiedot 🔍

 • Onko profiilissa tai keskustelussa epäjohdonmukaisuutta? Onko tägeissä horoskooppi, mutta käyttäjä mainitseekin juhlivansa syntymäpäiväänsä aivan eri aikaan vuodesta? Mainitseeko hän keskusteluissa asian, mutta myöhemmin keskustelussa asian laita onkin täysin toisin? Nämä voivat olla merkkejä väärennetystä profiilista, jonka tekijä ei pysy keksittyjen yksityiskohtien perässä.

 • Tuleeko sama kuva vastaan eri profiilissa? Tai tuleeko sama profiili vastaan täysin eri ihmisen kuvalla. Katoaako keskustelu, mutta pian sama henkilö tulee uudestaan juttusille hieman eri profiililla. Tämä voi olla merkki siitä, että käyttäjän väärennetty profiili on kertaalleen poistettu ylläpidon toimesta ja hän on palannut uudella sähköpostiosoitteella sovellukseen.


Käyttäytyminen 🤥

 • Onko käyttäjä valmis viestimään myös muissa kanavissa? Väärennetyt profiilit eivät usein halua jakaa muita sosiaalisen median kanaviaan, koska heillä ei todennäköisesti ole niitä. Joskus huijarit jakavat sen ihmisen sometilin, jolta he ovat vieneet profiilikuvia ja tietoa omaan profiiliinsa. Mikäli muiden sosiaalisen median kanavien kautta henkilö ei vastaa viesteihisi lainkaan, voi olla, että näiden profiilien käyttäjät ovat täysin eri henkilöitä.

 • Kysyykö henkilö outoja tai liian yksityiskohtaisia asioita? Mikäli käyttäjän kysymykset vaikuttavat kalastelevilta tai hän kysyy selkeästi yksityisiä kysymyksiä, voi kyseessä olla väärennetty käyttäjä. Muistathan, ettei internetissä kenelläkään ole syytä tiedustella henkilötietojasi kuten koko nimeäsi, kotiosoitettasi, henkilötunnustasi saatika pankkitietoja.

 • Pyrkiikö henkilö saamaan sinua oudoille sivustoille? Mikäli käyttäjä pyrkii ohjaamaan sinut ennalta tuntemattomille sivustoille tai pyrkii ohjaamaan sinua tekemään jonkinlaisia epänormaaleja toimia, kuten jakamaan puhelimeen tulleita turvakoodeja, on kyseessä mitä todennäköisimmin huijari.

Puhelin, jonka ruudulla käydään keskustelua. Henkilöt jakavat Instagram tiliensä käyttäjänimet, mutta toinen osapuoli väittää, ettei voi vastata Instagramin kautta viesteihin, vaikka hänen tilillään on postattu Instagram storeihin viimeksi kyseisenä päivänä.

Mikäli henkilö keksii syitä sille, miksi ei voi vastata viesteihin muissa

sosiaalisen median kanavissa, vaikka tili on aktiivinen, saattaa

kyseessä olla toisen henkilön kuvia hyödyntävä huijari.
Miten tulisi toimia? 🤔

 • Raportoi käyttäjä. Mikäli käyttäjä epäilyttää kannattaa se raportoida ylläpidolle. Frendie -sovelluksessa käyttäjän voi raportoida suoraan sovelluksen kautta. Siitä ei seuraa suoria toimenpiteitä, vaan kaikki raportoidut käyttäjät tarkistetaan manuaalisesti ylläpidon toimesta.

 • Kysy tarkentavia kysymyksiä. Mikäli profiili vaikuttaa kummalliselta, pyri kysymään tarkentavia kysymyksiä, joista voisi käydä ilmi epäjohdonmukaisuuksia tai pyri keskustelemaan asioista, joista profiilin mukaisen ihmisen oletettavasti tulisi pystyä keskustelemaan.

 • Tapaa aina ensimmäisen kerran julkisella paikalla. Vaikka käyttäjä vaikuttaisi täysi luotettavalta, on aina parasta tavata ensimmäinen kerta julkisella paikalla ihan vain varmuuden vuoksi. Olisi myös hyvä, että tapaamisesta kertoisi myös ainakin yhdelle ulkopuoliselle henkilölle.

 • Luota oman vaistoosi. Mikäli käyttäjä vaikuttaa oudolta tai hänen kanssaan vuorovaikuttaminen tuntuu epämukavalta syystä tai toisesta, kannattaa omaan vaistoon aina luottaa. Oli käyttäjä sitten aito tai väärennetty, kenenkään velvollisuus ei ole jatkaa viestimistä toisen henkilön kanssa, jos se ei tunnu molemmista osapuolista mukavalta. Muista kuitenkin ilmoittaa lopettavasi yhteydenpito - ghostaaminen ei ole koskaan kivaa.


Rohkaisemme kaikkia ilmoittamaan epäilyttävistä profiileista matalalla kynnyksellä - yhdessä pidämme sovelluksen ja kohtaamiset siellä aitoina. 💜 


Muistetaan tämä 👇


Kaikki Frendien käyttäjät ovat profiilin luodessaan sitoutuneet turvallisen ja kunnioittavan keskustelun periaatteisiin. Mikäli huomaat näitä käytäntöjä rikkovaa käyttäytymistä sovelluksessa, ilmiannathan käyttäjän ylläpidolle.


42 views

Comments


Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

bottom of page