13 000 lappilaiselle opiskelijalle konkreettista tukeayksinäisyyden ennaltaehkäisyyn – uusi yhteisösovelluskäyttöön syksyllä 2025
- Frendie tiimi
- 5.6.
- 2 min käytetty lukemiseen
Yhteisöllisyyden hiipuminen ja monimuoto- sekä etäopiskelun lisääntyminen ovat lisänneet myös yksinäisyyden kokemista Lapin korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Lapin ammattikorkeakoulussa ja Lapin yliopistossa opiskelee yhteensä noin 13 000 opiskelijaa eri puolilla Lappia ja Suomea, monimuotoisesti, monella kampuksella ja eri elämäntilanteissa.
Nykymuotoinen opiskelu ei ole aina yhteisöllisyyden näkökulmasta helppoa, vaikka juuri opintojen aikana pitäisi pystyä rakentamaan verkostoja, tutustumaan muihin ja luomaan pohjaa myös tulevalle työelämälle. Lapin korkeakoulut ovat hakeneet ratkaisuja yhteisöllisyyden hiipumisen tuomiin haasteisiin, ja nyt opiskelijakunta ROTKO on ottamassa LähiTapiolan ja Kemijoki Oy:n lahjoitusten avulla käyttöön Frendie PRO-sovelluksen elokuussa 2025.

- Opiskelijoiden arki voi olla sirpaleista: osa opiskelee työn ohessa, osa kasvattaa perhettä, osa on muuttanut uuteen paikkaan eikä tunne ketään. Tässä tilanteessa matalan kynnyksen yhteyden mahdollistaminen on tärkeämpää kuin koskaan, sanoo ROTKO:n toiminnanjohtaja Elina Holm.
Frendie PRO on digitaalinen yhteisösovellus, jonka avulla opiskelijat voivat löytää kavereita ja vertaistukea kiinnostuksen kohteiden, elämäntilanteen tai opiskelumuodon mukaan – täysin riippumatta siitä, missä he opiskelevat tai asuvat. Sovellus toimii suomeksi ja englanniksi, ja sen voi ladata jo ennen Suomeen saapumista.
- Opiskelijajärjestön tehtävänä on tukea opiskelijoiden sosiaalista hyvinvointia ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta – myös monimuoto-, etä- ja verkko-opiskelun haasteet huomioiden. Frendie PRO tuo tähän konkreettisen, arjessa toimivan välineen, ROTKO:sta todetaan.
LähiTapiolan lahjoitus tehdään yhteiskuntavastuullisiin tekoihin varatusta käyttörahastosta, jonka varoja kohdennetaan paikallisten asukkaiden ja lähiympäristön hyväksi. Käyttörahastolahjoitukset ovat vastikkeettomia.
- Yhteisöllisyyden vahvistaminen eri elämänvaiheissa on yksi LähiTapiolan yhteiskunnallisten käyttörahastolahjoitusten teemoista vuonna 2025, joten ROTKO:n tukeminen sovelluksen lanseerauksessa sopii hyvin lahjoituskohteeksi. Lisäksi käyttörahastolahjoituksilla halutaan tukea kestävää ja elinvoimaista lähiyhteisöä, johon Lapin korkeakoulut alueellamme lukeutuvat – myös tämä tukee lahjoituskohteen valintaa, LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela toteaa.
Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Lapin opiskelijoiden hyvinvointia, edistää opintojen etenemistä ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Sovelluksen avulla voidaan myös tukea opiskelijayhdistysten toimintaa, tuutorointia ja yhteisöjen rakentumista – ja mitata vaikuttavuutta tietoon pohjautuen.
Opiskelijoiden yksinäisyys 2025 – keskeiset tilastot
Vuoden 2025 tutkimukset osoittavat, että yksinäisyys on edelleen merkittävä ja kasvava
haaste suomalaisille opiskelijoille. Erityisesti korkeakouluopiskelijat kokevat sosiaalista
eristäytyneisyyttä, joka vaikuttaa suoraan jaksamiseen, mielenterveyteen ja opintojen
sujuvuuteen.
51 % korkeakouluopiskelijoista kokee yksinäisyyttä melko usein tai jatkuvasti.
(Lähteet: Helsingin Missio, Savonia-AMK, Tampereen yliopisto)
43 % yksinäisyyttä kokevista opiskelijoista kokee, ettei voi itse vaikuttaa tilanteeseensa.
(Lähteet: Helsingin Missio, Nyyti ry)
77 % kertoo yksinäisyyden heikentävän jaksamista.
64 % kokee sen vaikuttavan mielenterveyteen.
(Lähteet: Helsingin Missio, Nyyti ry)
Vain 5 % yksinäisistä opiskelijoista on saanut apua omalta korkeakoulultaan.
(Lähde: Helsingin Missio)
Ammattikorkeakouluissa opiskelevista:
22,7 % naisista ja
19,9 % miehistä
tuntee itsensä melko usein tai jatkuvasti yksinäiseksi.
(Lähde: Savonia-AMK)
Lisätietoa:
Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, kari.salmela@lahitapiola.fi, p. 050 422 5311
Elina Holm, toiminnanjohtaja, oppilaskunta ROTKO, toiminnanjohtaja@lapinrotko.fi, p. 040
152 8295
Timo Kuusisto, toimitusjohtaja, Frendie, timo@frendie.fi, p. 044 577 3477