top of page

Yksin jouluna

Joulu on muutaman päivän päässä ja koko kansakunta valmistautuu idylliseen pyhien viettoon nauttimaan perheenjäsenten ja läheisten seurasta. Tai sitten ei. Lähes puolet aikuisista asuu yksin yhden hengen talouksissa. Lisäksi Suomessa yli 60% avioliitoista päätyy eroon, eikä tilastoja avoliittojen eroista taida ollakaan. On siis paljon sekä yhden hengen talouksia, että perheitä, joissa joulua ei todellakaan vietetä yhdessä, vaan monissa tapauksissa syystä tai toisesta, yksin.


Tiedättehän, lasten huoltajuus on jaettu vuoroviikoin ja joka toinen vuosi toinen vanhemmista viettää joulun ja uudenvuoden vastaanoton yksin. Ennen koronaa oli ehkä helppo karata kauas pois tyhjästä kodista ja heittäytyä helpommin vieraan kulttuurin sosiaalisuuteen.


Joka neljäs suomalainen asuu yksin

Korona aiheuttaa tänäkin jouluna lukuisia yksinäisiä ja ehkä jopa murheellisia joulunviettoja, oli lapsia tai ei. Jokainen media tuuttaa ilosanomaa siitä, miten meidän oletetaan viettävän joulukausi ihmisten ympäröimänä onnellisina ja hyvinvoivina. Kuinka väärää ja valheellista kuvaa meille yritetään uskotella.


Totuus on, että joka kolmas suomalaisista kokee yksinäisyyttä tällä hetkellä, myös jouluna. Näkymättömäksi jäävät yksin asuvien asema ja sosiaaliset suhteet. Näin siitäkin huolimatta, että yksin asuvia oli vuonna 2019 Suomessa jo yli 1,2 miljoonaa. Tämä kattaa lähes 45 prosenttia kaikista asuntokunnista (SVT 2019.) Suurin osa heistä on eronnut tai jäänyt yksin puolison kuoltua. Kuitenkin 10 % ihmisistä on niitä, jotka eivät koskaan solmi avo- tai avioliittoa (FINSEX 2015). Yhä isompi osa suomalaisista jää myös perheettömäksi. EU:n tilastolaitos Eurostatin keväällä 2015 julkaiseman vertailun mukaan Suomessa on lapsettomia sinkkunaisia 23 %. Lapsettomia yksin asuvia miehiä on 16.5 % kantaväestöstä.



Ollaanko Joulukavereita?

Kaverisovelluksen perustoimintoihin kuuluu mahdollisuus etsiä samassa elämäntilanteessa tai juuri tänään samassa tilanteessa olevia kohtalotovereita. Maksuttoman sovelluksen avulla yhdistetään ihmisiä, jotka toivottavasti voisivat tutustua, jopa ystävystyä tai ainakin jakaa yhdessä kokemuksia esimerkiksi erilaisesta joulusta.


Voit tehdä kaverikutsun tai vastata jo tehtyihin kutsuihin. Sporttikaveri, juttukaveri, kulttuurikaveri, leikkikaveri lapselle tai vaikka kaveri kahville. Miltä sitten kuulostaa Joulukaveri?


Halusimme luoda jotakin uutta täksi jouluksi havahduttuamme siihen, että joulu on yksi vaikeimmista ajankohdista viettää yksin. Kiitos rohkea ja avoin ystävyyslähettiläämme, neuvonantajamme lääkäri, kirjailija ja moniosaaja Emilia (Vuorisalmi) kun autoit meitä keksimään ja luomaan Joulukaverin.


Tänä jouluna sinun ei siis tarvitse olla yksin, jos et halua. Voit etsiä aikuisten Kaverisovelluksen avulla itsellesi mukavaa seuraa, tavallisia ihmisiä Joulukavereiksi. Meistä todella moni viettää joulua yksin ja pohtii Emilian tavoin, että mitähän sitä tekisi: “Nyt ollaan taas uuden edessä”, Emilia kirjoittaa,” Ja nyt ekaa kertaa mulla ei ole myöskään lapsia Jouluna. En edes ole varma mitä teen.”


Lähteet: Tilastokeskus, Eurostat, SVT 2019, FINSEX 2015.





Kaverisovellus on suomalaisen startupin kehittämä maksuton palvelu yksinäisyyden helpottamiseksi sekä ennaltaehkäisemiseksi. Verkkosovellusta ei tarvitse erikseen ladata ja se toimii kaikilla älylaitteilla selaimesta riippumatta. Käyttäjiä on 5000 yli sadalla paikkakunnalla ympäri Suomea. Käyttäjien keski-ikä on 34-vuotta, mutta Kavereita löytyy kaikista ikäluokista. Kaverisovellusta kehitetään käyttäjien palautteiden ja toiveiden perusteella. App.kaverisovellus.fi.


Katso ohjevideo Kaverisovelluksen käytöstä:





 
 

Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

Frendie raportti esimerkki/mockup

Lataa Frendien sosiaalisen vastuun
vuosiraportti

Frendien vuosiraportti avaa, miksi sosiaalinen vastuu on olennainen osa hyvinvointia, vastuullisuutta ja arjen kohtaamisia. Raportti tarjoaa tiiviin katsauksen vaikuttavuuteen, vastuullisuusraportoinnin perusteisiin ja siihen, miten yksinäisyyden ehkäisyä ja yhteisöllisyyttä voidaan mitata ja johtaa käytännössä.

Kunntele Frendien podcastia

Kauppalehti-logo
Yle Radio Suomi -logo
Yle-logo
Helsingin Sanomat HS -logo
Uusimaa-logo
STT info -logo
HS NYT mielipide -logo
Emotionzine-logo
Download on App Store
Get on Google Play
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok

Frendie© - Innovaatio Suomesta! 

Social Welfare Consulting Oy:n

Y-tunnus 3395990–4)

Fredrikinkatu 40 A 2
00100 Helsinki

bottom of page