top of page

Joka toinen viikko on isän kodissa tyhjää

Välillä parisuhde tulee vain tiensä päähän. Yhdessä onnettomat vanhemmat ovat varmasti koko perheen kannalta ikävämpi asia kuin erikseen onnelliset. Ero tuo elämään uudenlaista yksinäisyyttä, kun puoliso tai lapset eivät enää olekaan jokapäiväisessä arjessa mukana.


Tilastokeskuksen mukaan yhden vanhemman perheitä Suomessa on kaikkiaan 24 % kaikista perheistä. Näistä 20 % on äiti ja lapsi -perheitä ja 4 % isä ja lapsi -perheitä. Tilastojen mukaan noin 30 000 lasta kokee vanhempien eron Suomessa. Huoltajuussopimuksista 82 % on päätynyt siihen, että lapsi asuu äitinsä luona. Yhteishuoltajuuteen on päätynyt 8,3 % perheistä. Todellisuudessa kaikki huoltajuusratkaisut eivät kuitenkaan näy tilastoissa eivätkä määrät kerro koko totuutta.


Helsinkiläinen ohjaaja, tuottaja ja dj V-M Pekkala erosi lapsensa äidistä, kun lapsi oli alle vuoden ikäinen. Musiikki- ja kulttuurialalla työskentely on usein viikonloppu- ja yöpainoitteista ja se olikin yksi parisuhteen ongelmien kulmakivistä. “Se vuosi oli sellainen, että kalenteri oli tosi täynnä dj-keikkoja ja kyllähän ne vain piti ottaa vastaan.” Pekkala toteaa.


Ero tuo elämään uudenlaisen yksinäisyyden, kun lapset eivät olekaan osa arkea


Ero tuo mukanaan monia muutoksia asumisjärjestelyistä lähtien ja on henkisestikin raskasta. Erotessa oma identiteetti täytyy luoda uudestaan, kun ei enää olekaan osa parisuhdetta. Ystävyyssuhteet saattavat muuttua. Osa ystävistä häviää kokonaan, mutta toisaalta jotkut ystävyyssuhteista saattavat myös vahvistua. Isoin muutos lapsiperheen erossa on kuitenkin se, etteivät lapset enää ole päivittäinen osa arkea. Ensimmäiset neljä vuotta Pekkala näki lastaan joka toinen viikonloppu sekä keskiviikkoisin.


“Eron jälkeen se tuntui kaikista katkerimmalta. Että minulla oli lapsi, jonka elämässä olin vain harvoin.”

Kun Pekkalan lapsi täytti neljä, sopivat lapsen vanhemmat vuorovanhemmuudesta. “Vasta silloin pahin erosta koitunut angsti hävisi.” Nyt Pekkalan lapsi on 10-vuotias ja viettää isänsä luona joka toinen viikko. Ne viikot, kun Pekkala on lapsensa kanssa, hän unohtaa kaiken muun ja elää lapsensa kanssa täydellisessä symbioosissa. Elämä tapahtuu silloin lapsen ehdoilla eikä sijaa ole muulle. ”Ehkä sitten, kun lapsi tulee teini-ikään eikä enää halua niin paljon viettää aikaa kanssani, voi tilanne olla toinen.”

Kuva: Yulia Matvienko

Viikonloppuisät eivät pääse osaksi kokonaisvaltaista vanhemmuutta ja arki jää kokematta


Vuorovanhemmuudessa on Pekkalan kokemuksen mukaan se etu, että kummatkin vanhemmista saavat vuoroviikoin ladata akkujaan. Kun on oma vuoro olla lapsen kanssa, sen tekee koko sydämestään. Pekkala itse suosittelee vuorovanhemmuutta kaikille eronneille, mikäli se vain on mahdollista. “Viikonloppuisät saavat usein vain sen kirsikan kakun päältä ja arki lapsen kanssa jää kokematta.” Kun isäviikko on ohi, koti tyhjenee. Vapaat viikonloput Pekkala täyttääkin sekä työnteolla että ystävien tapaamisella.


“Sunnuntaisin havahdun siihen, että olen piileskellyt tyhjää kotiani ja vältellyt yksinoloa.”


Isät kokevat lasten syntymän jälkeen enemmän yksinäisyyttä kuin äidit


Sosiaalisessa mediassa on lukuisia erilaisia äitiryhmiä ja keskustelupalstoja. Leikkipuistoissa enimmäkseen kohtaavat äidit ja lapset. Isät lasten kanssa ovat usein se perhekerhojen, muskarien ja puistojen eksoottinen ilmestys. Äitien on varmasti helpompi muodostaa ystävyyssuhteita lasten varjolla.


Toista on isillä. Vaikka elämmekin edistyksellisiä aikoja, jäävät isät edelleen usein yksin. Turun yliopiston Hyvän kasvun avaimet-hankkeen tutkimuksen tuloksia oli, että lasten syntymän jälkeen äitien yksinäisyys vähenee siinä, kun isien yksinäisyys lisääntyy. Myös Kaverisovelluksen ystävälähettiläs Kasperi Laine totesi tunteneensa yksinäisyyttä lasten syntymän jälkeen. Puolison huomio kiinnittyikin lapsiin ja parisuhde muutti muotoaan.




Myös Pekkala on kokenut yksinäisyyttä. “Varsinkin, kun sitä parisuhdetta ei ole, sitä välillä on vanhempana tosi yksin. Toisaalta hyvä suhde lapseen paikkaa yksinäisyyttä paljon.”


Tänä vuonna isänpäivä osuu viikolle, jolloin Pekkalan lapsi on äitinsä kanssa. Koska lapsen äiti asuu lähellä Pekkalaa, pääsee lapsi kuitenkin isänsä luokse juhlimaan päivää. “Lapseni kysyi, mitä toivon isänpäivälahjaksi. Sanoin, että kortin ja marjapiirakkaa.” Lapsen jalkapallojoukkue on järjestänyt päivän kunniaksi vanhemmat vastaan lapset –ottelun, jonne Pekkala myös osallistuu.


Kuva: Inka Valkeapää

Toimittaja: Karoliina Kaihovirta / Kaverisovellus


Kaverisovelluksesta löytyy erilaisiin elämänvaiheisiin kohtalotovereita. Seuraavaksi tuomme vaihtoehtoja etsiä eri-ikäisille lapsille leikkiseuraa. Mitä muita kutsutoimintoja haluaisit? Pitäisikö sovellukseen luoda Etsi isäkaveri -toiminto?

985 views

Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

bottom of page