Porvoossa kehitetyssä Kaverisovelluksessa aikuiset voivat löytää arkisia kontakteja. ”Parisuhteessakin voi tuntea olonsa yksinäiseksi.”
Sipoolaiset Saga Holmström ja Susanna Parri kävivät ensimmäisillä ystävätreffeillä elokuun alussa.
– Se oli jännittävää! Mietin ghostaako (jättää tulematta) Saga, Parri sanoo.
Holmström saapui kuitenkin täsmällisesti paikalle ja parivaljakko lähti kävelylle.
– Juttelimme kaikesta, kuten historiasta, Holmström kertoo.
– Muun muassa sumerialaisista! Parri nauraa.
Parri ja Holmström löysivät toisensa porvoolaisen Arla Joensuun kehittämästä Kaverisovelluksesta.
– Asuin aiemmin Porvoossa ja ystävät jäivät sinne. Halusin kokeilla, löytyisikö Nikkilästä seuraa. Teen töitä kotona ja voisi olla hyvä nähdä muitakin kuin omaa puolisoa ja lasta. Vanhempana ei ole samalla tavalla aikaa eikä energiaa lähteä kauas kavereiden luo ainakaan arkisin, Parri kertoo.
Hänen mukaansa aikuisena on vaikeampi tutustua uusiin ihmisiin.
– Ei tule sellaisia tilanteita, joissa ystävystyminen kävisi luontevasti. Toisaalta olemme nykyään kännykät kourassa, eikä spontaania keskustelua synny, jos ei ole sellainen hölisijä kuin minä, hän pohtii.
– Minullakin on aina kuulokkeet korvilla, kun kuljen kaupungilla, Holmström sanoo.
– Aikuisena on myös varautuneempi, ihmisillä alkaa olla ennakkokäsityksiä toisista ihmisistä ja itsestä. Ei voi enää kävellä toisen luo ja kysyä: Ollaanko ystäviä?
Jo useat käyttäjät ovat löytäneet ystävän Kaverisovelluksesta, vaikka sovellus lanseerataan virallisesti vasta 13.9.
– Eräs käyttäjä muun muassa bongasi sovelluksesta vanhan lapsuudenaikaisen ystävänsä. Miehet tapasivat heti käytännönläheisissä merkeissä, kun toinen pyysi uudestaan löydettyä ystäväänsä Ikeaan makutuomariksi ja kantoavuksi, Joensuu kertoo.
Testiversiolla oli elokuussa jo yli 500 käyttäjää, ja Itäväylän viime viikolla julkaistu juttu aiheutti piikin käyttäjämäärissä.
– Käyttäjämäärä tuplaantui viikossa, ja suuri osa uusista käyttäjistä on Itä-Uudenmaan alueelta, Joensuu iloitsee.
Hänen mukaansa tämän hetken käyttäjät etsivät eniten seuraa jutteluun.
– Lähes puolet kertoi etsivänsä juttuseuraa. Seuraavaksi eniten etsitään ystäviä kokemaan kulttuuria ja kolmanneksi eniten urheiluseuraa. Myös pienten lasten vanhemmat etsivät kuumeisesti toisiaan. Se tuntuu olevan elämänvaihe, jolloin eniten eriytyy vanhoista kuvioista ja kaivataan vertaistukea.
Holmström on etsinyt ystävää monesta eri paikasta.
– Kuulun muun muassa Löydä kavereita ja Yksinäiset yhteen -Facebook-ryhmään ja muutamaan Whatsapp-porukkaan. Yritän olla aktiivinen ja osallistua aina kaikkeen.
Holmström on opiskellut keväästä lähtien Haaga-Heliassa, mutta koronan vuoksi hän ei ole tavannut opiskelukavereitaan kertaakaan kasvotusten.
– Kun asuu yksin eikä ole lapsia eikä lemmikkejä ja takana on pitkä parisuhde, jonka kautta kaveripiiri vaihtui, olen todella paljon yksin. Toisaalta parisuhteessakin voi tuntea olonsa välillä yksinäiseksi. Ei yksi ihminen, tai muutama, voi täyttää koko ihmisen ystävätarvetta, Holmström sanoo.
Holmström etsii seuraa, jonka kanssa mennä kävelylle, sieneen, marjaan tai vaikka kirpputorille.
– Toisten ystävien kanssa jutellaan toisesta aiheesta, toisten kanssa jostain muusta. Kaikkien kanssa tarvitse olla edes samanhenkinen tai -ikäinen. Mielestäni on tylsää, jos kaikki arvot ja harrastukset ovat yksi yhteen, Holmström pohtii.
– Erilaisten ihmisten tapaaminen puhkoo omaa kuplaa, Parri lisää.
Vaikka joka kolmas suomalainen tuntee olonsa yksinäiseksi, Parrin ja Holmströmin mielestä yksinäisyys on edelleen tabu.
– Kyllähän siitä puhutaan paljon mediassa, mutta harva myöntää olevansa yksinäinen. Suomessa on pärjäämisen kulttuuri, Holmström pohtii.
Naiset puhuvat avoimesti yksinäisyydestä, ystävän etsimisestä ja erilaisten sovellusten käyttämisestä muuttaakseen asenteita.
– Olen kertonut tutuille, että olen käyttänyt eri kaveripalveluja ja palaute on aina positiivista, Holmström kertoo.
Miksi ei etsisi ystävää sovelluksen kautta? Näin pohtivat Saga Holmström ja Susanna Parri.
Parri ja Holmström käyvät yhdessä muun muassa kävelyllä ja kirpputoreilla.
– Suunnitelmissa on käydä katsomassa autiotaloja ja mennä leffaan ja museoon, he kertovat.
– Nykyään on ihan normaalia kertoa, että löysi rakkauden netistä. Ehkä pian on arkipäivää kertoa löytäneensä ystäviä netistä, Parri sanoo.
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Itäväylä-lehdessä 31.8.2021. Toimittaja: Merja Forsman
Sovellusta pääset kokeilemaan täällä.
Comments