top of page
Writer's pictureFrendie tiimi

Yksinäisyyssilmälasit päähän – Yhteisöllisyyden rakentaminen alkaa tiedostamisesta

Updated: Nov 21

Eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen työryhmä luovutti viime viikolla Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman pääministeri Petteri Orpolle. Ohjelma kehottaa meitä tarkastelemaan yksinäisyyden laaja-alaisia vaikutuksia yhteiskunnassamme: yksinäisyys ei ainoastaan lisää terveysriskejä ja mielenterveyden ongelmia, vaan se voi myös johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen ja jopa poliittiseen radikalisoitumiseen. Nämä eivät ole vain tulevaisuuden huolia – ongelma on jo täällä. Lähes kolmannes suomalaisista kokee yksinäisyyttä ainakin ajoittain.


Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta, haastoi suomalaisia katsomaan ympärilleen: "Onko yhteisössäni joku, joka jää ulkopuolelle?"

Myös me Frendiellä uskomme, että yksinäisyyden vähentäminen on yhteinen tehtävämme. Yksinäisyys voi koskettaa ketä tahansa, eikä se näy ulospäin. Suomalaisella yhteiskunnalla on vain voitettavaa, kun jokainen tuntee olevansa osa yhteisöä. Tämä ei tarkoita vain yksinäisten tukemista, vaan myös heitä, jotka eivät itse koe yksinäisyyttä. Jokaisessa yhteisössä on niitä, jotka kaipaavat tukea ja hyväksyntää. Lue tästä Frendien toimitusjohtaja Timo Kuusiston ajatuksia aiheesta.


Yksinäisyyden stigma murrettava

Yksinäisyys on yhä tabu, vaikka se koskettaa valtavaa määrää suomalaisia. Häpeän tunne ja pelko leimautumisesta estävät monia hakemasta apua tai puhumasta aiheesta.

Frendien perustajan ja toimitusjohtajan, Timo Kuusiston, mukaan yksinäisyyden ei pitäisi olla vain yksilön taakka: "Meillä jokaisella on velvollisuus rakentaa yhteiskuntaa, jossa yksinäisyydestä voi puhua avoimesti. Kun tunnistamme yksinäisyyden vaikutukset ja puutumme siihen ennakoivasti, voimme vahvistaa yhteisöjämme ja tehdä niistä aidosti inklusiivisia."

Yksinäisyyden vähentäminen voi alkaa pienistä teoista. Osallistujien Suomi -ohjelmassa korostettiin esimerkiksi tervehtimisen voimaa. Tutkimukset osoittavat, että yksinkertainen tervehtiminen voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hyvinvointia molemmin puolin.

Kuusisto kuitenkin painottaa, että tämä on vasta alku: "Tervehtiminen on hyvä lähtökohta, mutta merkityksellinen yhteys vaatii syvempää vuorovaikutusta. Ihmiset kaipaavat aitoa läsnäoloa ja kokemusta siitä, että heidät nähdään ja hyväksytään sellaisina kuin he ovat."


"Tervehtiminen on hyvä lähtökohta, mutta merkityksellinen yhteys vaatii syvempää vuorovaikutusta. Ihmiset kaipaavat aitoa läsnäoloa ja kokemusta siitä, että heidät nähdään ja hyväksytään sellaisina kuin he ovat."

Digitaalinen yhteisöllisyys tukee uusia alkuja

Kuvittele maailma jossa digitaalinen yhteisöllisyys luo siltoja ja mahdollisuuksia jokaiselle. Maailma, jossa yhteyksiä rakennetaan helposti, ja jossa yksinäisyyttä ei tarvitse enää pelätä. Tämä ei ole pelkkä unelma, vaan mahdollisuus, joka on aivan käsiemme ulottuvilla.

Frendie on sitoutunut olemaan osa tätä muutosta, jossa pienet teot voivat johtaa suuriin muutoksiin.

Frendie tarjoaa digitaalisia työkaluja, jotka ennaltaehkäisevät yksinäisyyttä ja auttavat ihmisiä luomaan uusia yhteyksiä. Vaikka teknologia ei voi korvata syviä ihmissuhteita, voivat digitaaliset ratkaisut toimia väylänä niiden syntymiselle.

Frendien avulla yhteyksiä rakennetaan helposti ja turvallisesti – olipa kyse uuden kaverin löytämisestä, työpaikan tiimihengen vahvistamisesta tai harrastusryhmään liittymisestä. Digitaaliset ratkaisut madaltavat kynnystä aloittaa uusi ystävyys ja tukevat osallisuuden rakentamista.

Laitetaan yhdessä yksinäisyyssilmälasit päähän ja rakennetaan yhteisöä, jossa jokainen voi kokea kuuluvansa joukkoon. 



Myös Frendie on osallistunut Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman kuulemistilaisuuksiin. Kannetaan yhdessä kortemme kekoon yhteisöllisemmän Suomen ja inklusiivisemman yhteiskunnan rakentamiseksi.

12 views

Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

bottom of page